Citát Měsíce: 
Citát Měsíce
pivní oddělovač

PIVO PERNŠTEJN
02.12.2001 00:00 | Xenog | novinky ze světa piva

articles/pivnipecet.gif
    Vaření piva má v Pardubicích staletou tradici a sahá až do počátku 14. století. K podstatně většímu rozvoji pivovarnictví dochází na přelomu 15. a 16. století, kdy se Pardubice staly sídlem nejbohatšího muže v zemi, Viléma z Pernštejna. V pivovaru, předaném roku 1531 do majetku obce, měli právo várky ti, kdo vlastnili ve městě dům. Vařilo se zde kvalitní světlé pivo, převyšující svou kvalitou pivovary v okolí, a byl stanoven i široký okruh hospod, které směly odebírat pivo jen z Pardubic. Od roku 1650 se stal měšťanskému pivovaru konkurencí pivovar zámecký. Rychlý rozvoj obchodu a průmyslu v 19. století si vyžadoval i v tomto oboru zcela nový přístup, a proto tradici městského pivovaru převzal akciový pivovar Pardubice, založený v roce 1871.
    Stavba byla zahájena v srpnu 1871 a už v dubnu 1872 se začíná s vařením piva. V roce 1890 se začalo vyrábět tmavé pivo, 19% Porter, v té době nejsilnější pivo na kontinentě. Vyvážel se do mnoha zemí Evropy, kde získal velký počet cen na mezinárodních soutěžích. Po 1.světové válce dochází k velkým úpravám pivovaru.
    Například nová varna, jedna z nejmodernějších v Čechách, umožňovala stále větší produkci, takže v roce 1930 dosáhla výroba vrcholu v podobě téměř 100 000 hl piva. Hned následující rok se zde koná celostátní pivovarsko - sladařský sjezd. Po druhé světové válce se pivovar stal majetkem státu a byl tímto spravován až do r. 1993, kdy se opět stal akciovou společností. Od roku 1989 byl pivovar z velké části zrekonstruován a zmodernizován. Byla postavena nová varna. V roce 1993 byly uvedeny do provozu cylindrokonické tanky, nová stáčecí linka pro výrobu piva s prodlouženou trvanlivostí a moderní filtrace se stabilizací. Nově byla postavena i technologická linka na mytí a plnění KEG sudů.
    V současné době vyrábí Pivovar Pardubice a. s. nealkoholické pivo Pito, D-pivo se sníženým obsahem cukrů, světlé výčepní pivo "Kovář" a "Desítka", 11% světlý ležák, světlý ležák "Dvanáctka", 10% polotmavé výčepní pivo, kvasnicový světlý ležák "Dvanáctka" a speciální tmavé pivo 19% Porter.
    Pivovar má vlastní prodejnu, zahradní restauraci a pro skupiny návštěvníků poskytuje prohlídky pivovaru s možností posedět ve vlastní Staročeské restauraci a salonku Porter. Kromě prodeje piva a nealkoholických nápojů poskytuje pivovar svým zákazníkům i služby. Jedná se o servisní a poradenskou službu pro restaurační zařízení, stáčení piva do pětilitrových soudků a zapůjčování jednoduchého výčepního zařízení. Každoročně se v pardubickém pivovaru konají akce pro širokou veřejnost, a to "pálení čarodějnic" a "dny piva", kde všichni mohou ocenit kvalitu piva Pernštejn a Porter.


převzato z oficiálních stránek Pivovar Pardubice a.s.
Tisk stránkypivní řádka

Diskuse
počet komentářů: 1

Alesh 22.02.2002 15:44:05 :
Osobne vsem doporucuji ochutnat pivo Porter, ktere se drive varilo pouze na vanoce. Nyni jej lze koupit takrka po cely rok. Pozor vsak na jeho silu, ktera u tretiho kousku jiz vyznamne ovlivni vas stav :-)



přidej komentář k článku... pivní řádka

Zdena a pivo - hlavní stránka pivní oddělovač

pivní oddělovač
  pivo a život Zvolit pivní sekci pivo a život. Jo !
  vybrali jsme z tisku Zvolit pivní sekci vybrali jsme z tisku. Jo !
  novinky ze světa piva Zvolit pivní sekci novinky ze světa piva. Jo !
  věda a pivo Zvolit pivní sekci věda a pivo. Jo !
  kam na akci Zvolit pivní sekci kam na akci. Jo !
  humor a pivo Zvolit pivní sekci humor a pivo. Jo !
  recenze hospod Zvolit pivní sekci recenze hospod. Jo !
  recepty a pivo Zvolit pivní sekci recepty a pivo. Jo !
  okénko abstinenta Zvolit pivní sekci okénko abstinenta. Jo !
  na stažení Zvolit pivní sekci na stažení. Jo !
pivní oddělovač

prohledej zdenu a pivo
   

pivní oddělovač

Top 10 nejčtenějších článků
1 DRUHY PIVA
2 4 ZÁKLADNÍ HOSPODSKÉ POLOHY
3 DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO
4 VÝROBA PIVA A ŘEMESLA
5 PANÁK PRDELÍ ANEB CHLASTÁNÍ SPODEM
6 JAKÉ TYPY MUŽŮ MŮŽETE POTKAT NA WC
7 CO PÍT, POKUD NELZE PÍT
8 ZDENA A PIVO
9 OPILÝ KUŘECÍ LÁJOŠ
10 VAROVÁNÍ LÉKAŘSKÉ ASOCIACE
pivní oddělovač
  majlík na redakci Zvolit mail na redakci. Jo !
  redakce 
  rss 
pivní oddělovač

Čurdovi naměřili vloni 8 promile a to byl ještě schopen řídit fekálni vůz, i když né úplně bez nehody...:o) Čurda tomu nevěří a argumentuje "To bych musel bejt mrtvej" avšak policisté oponují: "Přístroj Dräger byl naprosto v pořádku". Teď babo raď, měl Čurda rekordních 8 promile? Co myslíte?
věřím tomu, že je tam Čurda měl (82)59,85%
souhlasím s Čurdou, že by musel bejt mrtvej (40)29,20%
nevím, ale vyzkouším to (10)7,30%
jde to, už to mám vyzkoušený (5)3,65%
Celkem odpovědí:137
  proběhlé ankety
pivní oddělovač
 Tady nam můžete zanechat nějaký vzkaz, stejně to nebudeme brát vážně ... Vaše redakce
Text zprávy:
Přezdívka nebo e-mail:
pivní oddělovač
 Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
E-mail:

pivní oddělovač
www.poinza.com Počítače, Internet, Zábava
www.pivnibratri.com
BeerDreams - všetko o pive
pivní oddělovač